Nalagam

prosim počakajte ...

Kolibri Woche. Teden mladih za mlade.

Kolibri teden (die Woche = teden) je potekal od sobote, 26. maja pa do petka, 1. junija. Teden mladih za mlade. Kolibri – mladi prostovoljci (+ Sonja) smo gostili mlade, ki so prišli sem kampirat, delat, se zabavat in spoznavat življenje v naši ekovasi.

V tem tednu smo naredili marsikaj. Naš Kolibri Platz je zdaj vsekakor lepši. Pokosili smo visoko travo (in koprive), nadgradili smo »Feuerecke« (prostor za ogenj), pobarvali smo pohištvo, naredili smo znake z našim novim imenom, opleli smo gredice in posadili nove sadike, ustvarili smo nekaj okraskov … Vsekakor smo bili zelo ustvarjalni. Malte je vodil večino dela, ki je potekalo zunaj. Elisa nam je vse dni kuhala okusne obroke, ostali pa smo po svojih močeh pomagali tu in tam.

   

Poleg dela smo imeli tudi nekaj izobraževalnih delavnic. Aaron nas je popeljal na voden ogled po vasi, Ute nam je v začetku tedna predstavila osnove permakulture, Manda pa je konec tedna delila z nami delček svojega bogatega znanja o divji hrani in zdravilnih zeliščih. Po predavanju in nabiranju rastlin smo skupaj naredili še okusno zeliščno maslo in margarino. Rože in zelišča so uporabni za marsikaj. Verena je vodila delavnico, na kateri smo izdelali dišeče mazilo iz naravnih sestavin: kamilic, trpotca, voska, olivnega in kokosovega olja. Poleg tega je Verena pripravila tudi dve delavnici joge. Enkrat v sobi »Gemeinschaftsraum« in drugič v vrbovi kupoli. Vrbovo kupolo bi z veseljem imela tudi jaz, na našem vikendu.

Udeleženci in Kolibriji smo z zanimanjem poslušali Corino, ki z družino že od samega začetka živi v vasi. Nakup zemlje, gradnja hiš s slamo, dogovarjanje v skupnosti … Vsekakor je ekološka skupnost s 150 prebivalci nekaj posebnega. Corina je rada odgovarjala na naša vprašanja.

Dnevi so bili vroči, bilo je prek 30 stopinj in ljudje so se radi ohladili v bajerju (der Teich). Mimogrede so populili tudi vse odvečne alge, kar je bilo baje precej zabavno. Jaz … še zbiram pogum za tale naš bajer.

Naši večeri so bili raznoliki in pestri. Preizkusili smo se v playfightu in impro gledališču, ki ga je pripravila Nicoletta. Pridružili smo se plesu v krogu (Der Ulmentanz), ki ob vsaki polni luni poteka v vasi. Nekateri so se pridružili tudi večeru v jurti s petjem pesmi, igranjem na kitaro in kakavu. Champa nam je pripravil večer biodanze, naslednji večer pa se je plesalo v klubu Kneipe.

Bilo je dobro. Spontano in nestresno. Udeleženci so bili zadovoljni, naš prostor je lepši, imeli smo se dobro, hrana je bila dobra, vreme je bilo lepo in vroče … Nekateri pravijo, da prihodnje leto spet pridejo.

Jaz? Namenoma sem se izognila stresnim voditeljskim vlogam in bila le stranski pomočnik. To mi trenutno najbolj ustreza. Poleg tega, da sem bila zadnji pomočnik, sem bila zadolžena tudi za fotografiranje in zdaj me čaka še konkretna postprodukcija – narediti moram kratek video. Ker bodo na videu ljudje, bo verjetno ostal privaten – le za nas, in torej ne bo objavljen na moji strani. ☹ Smrk.

Še dve drugi stvari sem naredila. Enkrat sem se odločila in naredila bezgov sirup! Moja ideja, moja volja, moj mali uspeh. Moram reči, da sem ful vesela, ker so ga ljudje res radi pili. Neka punca si je celo napisala recept in ga bo naredila še doma. Bezeg še cveti.

Druga stvar, na katero sem malenkost ponosna, pa je moj napis na steni. Na svetu si, da gledaš sonce (Pavček). Du bist auf der Erde, um die Sonne zu sehen. Všeč mi je.

P.S. Kaj je čistoča in kako se pomiva posodo in s čim se obriše čisto posodo in vse v zvezi z zunanjo kuhinjo na prostoru za kampiranje … Bog pomagaj. Mižala sem na obe očesi … in uf, ja … Vseeno sem videla marsikaj. Sem preživela. Ampak … ko bom na svojem … bo kuhinja 100 % (ali pa vsaj 90 %) čista. Tole zdaj je bilo nezadostno! Pri meni bo vse drugače! Nujno! Obvezno in brez debate in brez tolerance. Res sem mižala na obe očesi in vklopila najvišjo možno stopnjo flegme ta teden. Sem preživela.

Delite z drugimi

Evita Mici

»Na svetu si, da gledaš SONCE.

Na svetu si, da greš za SONCEM.

Na svetu si, da sam SI SONCE

in da s sveta odganjaš – SENCE.«
(Tone Pavček)

Se trudim. Vadim, rastem, se učim in se spreminjam.