Nalagam

prosim počakajte ...

The Kolibri 2018 (slo)

The Kolibri smo mi. Mladi prostovoljci v ekovasi Sieben Linden.

Prostovoljstvo, prostovoljno leto oz. takšno ali drugačno »gap year« leto je v Nemčiji precej bolj pogosto in normalno kot v Sloveniji. V Nemčiji so mladim na voljo različne oblike dolgoročnega prostovoljstva znotraj države. Tukaj, v Sieben Linden, imamo FÖJ prostovoljce (Freiwilliges Ökologisches Jahr) in BFD oz. Bufti prostovoljce (Bundesfreiwilligendienst). FÖJ je namenjen mladim od 16. do 25. leta, BFD prostovoljstvo pa ni omejeno s starostjo posameznika. Zraven sva še midve s Klaro, ki sva tukaj prek EVS-a, (European Voluntary Service) oz. evropskih solidarnostnih enot.

Trenutno nas je tukaj enajst, a avgust je pred vrati. »Stari« kolibriji bodo počasi začeli zapuščati gnezdo v Sieben Linden in prišli bodo novi.  Šest jih bo odšlo v mesecu avgustu. Pred začetkom zime odidemo še trije. Dve punci bosta ostali dlje.

Smo različni, a vendarle podobni. Ne bom rekla, da smo vsi zelo močno povezani med sabo, a vendarle – poznalo se bo, ko bodo odšli. Poznamo se. Sosedje smo. Mirno živimo skupaj. Navadili smo se drug na drugega. Delimo si Kolibri kuhinjo in Kolibri plac, delimo si delo, ko delamo (vrt, kuhinja, gostje). Povezuje nas četrtkovo popoldne – Kolibri Nachmitag in včasih tudi četrtkov večer – JuLe Abend.

Povezuje nas tudi dejstvo, da smo vsi mladi prostovoljci v vasi in da imamo vsi »gap year«. Leto za takšne in drugačne procese, misli, vprašanja, iskanja in odgovore. Včasih je debata z nekom, ki šteka, najboljše, kar ti ostane od dneva, tedna, meseca ali pa celega EVS-a …

Kakorkoli že … Kdo smo, kakšni smo – dobri smo! Želim vas ohranit v spominu.

Nas 11. The Kolibri 2018.

Annika (25) dela v pisarni in malo tudi v Gäste-Teamu (ekipa za goste). Je zelo delovna, proaktivna, sposobna in odgovorna. V prostem času rada igra klavir in pleše, vsem Kolibrijem je spletla volnene nogavice, narediti zna odlično čokolado in je izredno pozitivna in nasmejana oseba. Zadnjič je praznovala leto dni bivanja v ekovasi. Tukaj ji je zelo všeč in zato bo v vasi ostala. Delala bo na projektu s katerim bodo izobraževali ljudi, kako zmanjšati vpliv posameznika na podnebne spremembe.

Tudi Christina (18) dela v pisarni in malo tudi v Gäste-Teamu. Je prijazna, tiha in bolj neopazna, a prav tako kot Annika zelo delovna, sposobna in odgovorna. Rada ima red, organizacijo, strukturo in dobre tehnične stvari (npr. mobilni telefon). V prostem času rada kolesari, zna pa tudi sešiti zavese (npr. za moj bauwagen). Jeseni bo šla študirat trajnostni management in trenutno jo veseli in zaposluje urejanje vsega za stanovanje, v katerem bo skupaj s punco živela med študijem.

Elisa (20) svoje prostovoljno delo opravlja v gozdnem vrtcu, ki deluje v vasi. Otroci v vrtcu so stari od 3 do 6 let. Poleti in pozimi, ne glede na vreme, so otroci zunaj. Običajno od 8-ih do 13-ih, le v najhujšem mrazu so del časa tudi notri. Slabo vreme otrok ne moti. Vajeni so tega. Elisa v prostem času zelo rada kuha in bere, rada pa tudi kolesari in poje. Zanimajo jo rituali, ženstvenost in psihologija. Skupaj z Vereno je začela z našim ženskim krogom, ki mi je zelo všeč.

Evita (29). Jaz. Hm. Ja. Sem EVS prostovoljka. Dva dni delam v Gäste-Teamu, dva dni v kuhinji in en dan na vrtu. Svoj projektni čas porabim za pisanje bloga in za delanje vsega, kar spada zraven bloga: foto, video, Facebook in Instagram. Rada grem na sprehod v gozd ali sedet za računalnik. V Sieben Linden bom ostala do konca oktobra, potem pa grem nazaj, v Slovenijo.

Hanna (20). Krepka in nasmejana punca. Ona je najpomembnejši člen Gäste-Teama, saj vse svoje ure opravi tam. Po potrebi tudi beli stene v sobah ali prebarva bauwagen. Rada plava in poje ter obožuje posušen mango (podobno kot posušene marelice). V prostem času je Lukas-ova varuška in pravi, da je z veseljem njegova »starejša sestra«. Svoje bivanje v Sieben Linden bo podaljšala še za pol leta (eno leto je že oddelala). Enkrat, po težkem dnevu v Gäste-Teamu, ko sem bila totalno naveličana vsega in mi je šlo skoraj na jok … me je Hanna s svojim razumevanjem in izkušnjami spravila v totalen smeh. Bravo Hanna!

Jeremy – Jeremiah (21) poleti dela na vrtu, pozimi pa je delal v gozdu. Lahko bi rekla, da je Jeremy naš DJ. Običajno poslušamo njegov reggae ali pa kakšno drugo njegovo glasbo. Rad speče pecivo, zna pa biti tudi zelo skrben do rastlin. V Sieben Linden je preživel skoraj dve leti, zdaj pa je zanj prišel čas, da gre naprej. Pogosto se popraska po bradi in reče »Ja, gute Frage.« Njegova pot še ni povsem jasna, z nahrbtnikom na ramah bo šel s trebuhom za kruhom. Želi najti skupnost, kjer bo lahko živel in delal. Želim mu zares veliko sreče in dobrih ljudi na poti.

Jonas (19) je umetnik oz. glasbenik. Igra violino in klavir ter obožuje klasično glasbo. Svoje prostovoljno delo opravlja pri Tatjani, v kuhinji za vlaganje (Einmachküche). To pomeni predvsem pranje kozarcev in pomoč pri izdelavi namazov in marmelad. Ima svoj značilni »Jonas« humor in čeprav hočeš najprej zaviti z očmi, se mu v bistvu hkrati že smeješ. »Guten Morgen« je njegov najljubši pozdrav in uporablja ga cel dan. Sieben Linden pozna že od otroštva, z mamo je hodil sem na počitnice, seminarje, poletni kamp itd. Jeseni bo šel študirat glasbo in matematiko (pedagoško), vas pa bo gotovo še velikokrat obiskal.

Klara (22) je EVS prostovoljka iz Švedske. Dela na istih treh področjih kot jaz (gostje, kuhinja, vrt). V prostem času rada igra violino, riše, pleše, teče, plava … Zelo rada je zunaj, na svežem zraku in zelo rada ima šport. Jeseni bo šla študirat glasbo. Klara mi je še posebno pri srcu. Je dobra punca in v marsičem podobna meni. Na začetku sva se zbližali predvsem zato, ker sva bili »novi« in ker je rada govorila angleško z mano, zdaj pa lahko rečem, da jo bom pogrešala. Hja, nekoč smo imele večerni klepet na podstrešju Sonneneck-a (pri perilu) in tik pred odhodom na moj dopust na Ostsee mi je ob enajstih zvečer prinesla ročno izdelano darilo in 4×4 igro s sličicami. Obakrat je bila tudi Zilan zraven. Ful je bilo lepo. Bile smo veliko skupaj. Švedska, Slovenija in Turčija oz. kurdski del Turčije. Ah ja.

Malte (21) je pravkar praznoval svoj rojstni dan. Dela na vrtu, pozimi pa je bil v gozdu, tako kot Jeremy. Občudujem njegovo voljo do kuhanja. Čeprav sta kosilo in večerja vedno na voljo v glavni kuhinji, zelo pogosto kuha. Skuha tudi za druge, če so takrat zraven. Večkrat sem že opazila, s kakšnim mirom, skrbnostjo in zadovoljstvom kuha. Ni mu problem, ni mu odveč, vse lepo zreže in pripravi. Jaz nimam tega v sebi. Malte je tudi zelo skrben do rastlin. Oba z Jeremyem skrbita za grede in zelišča na našem Kolibri placu. V prostem času se uči igrati kitaro, posebej pa si bom zapomnila, kako sva enkrat na vrtu skupaj pobirala ličinke in koloradske hrošče na krompirju. To ni glih delo, ki bi ga človek rad delal, ampak v dvoje je bilo v bistvu smešno. Malte je poskrbel za dobro voljo.

Sebastian (34) je najstarejši med nami, tudi on je pravkar imel rojstni dan. Prostovoljno delo opravlja v Gäste-Teamu in na vrtu. Ker je Bufti prostovoljec ima nekaj delovnih ur manj in v prostem času inštruira matematiko v sosednjem mestu. Je doktor matematike, vendar človek tega ne bi nikoli uganil. Rad kolesari, igra odbojko in igra kitaro. Rad tudi pomaga ljudem. Skupnost, skrb za bližnjega, ekologija in trajnostno bivanje so vsekakor njegove vrednote. V prihodnosti bo poučeval matematiko ali pa se zaposlil na banki – odvisno od možnosti.

Verena (28) je moja cimra, deliva si bauwagen. Prostovoljno delo opravlja v kuhinji in na vrtu. V kuhinji se odlično znajde. Dela dobro, je sposobna, samozavestna in rada ima izzive. V kuhinji ni le pomočnik, večerjo za goste lahko pripravi tudi samostojno. Že vrsto let se ukvarja z jogo in občasno pripravi uro joge tudi za nas. Poleg tega zna tudi masirati. Učila se je ayurvedske in lumi lumi (havajske) masaže. Ker sem od nje za rojstnodnevno darilo dobila masažo, lahko rečem, da odlično masira. =) Leto dni je mlajša od mene, a v mnogočem modrejša in bolj izkušena. Marsikaj je že doživela v življenju in občudujem njen odnos do življenja in ljudi. V vsakem človeku vidi nekaj dobrega. Zna čutiti sočloveka, zna nevsiljivo svetovati in je res topla oseba. Ima poseben pogled na svet, na minljivost vsega ter sprejema in uživa življenje takšno, kot je. Vse je darilo, tudi če boli in tudi če je namenjeno temu, da se nečesa naučiš, pravi… Vsekakor je ne bom pozabila, sva se pa tudi že zmenili, da me bo obiskala v Sloveniji. =)

To smo mi. The Kolibri 2018. Avgust je mesec odhodov in kmalu pridejo novi.

Še nekaj. Ko sem pisala o Klari, sem omenila še Zilan (20). Zilan prihaja iz kurdskega dela Turčije, tukaj pa živi s svojo sestro, nečakom in nečakinjo. Ona ne živi na našem Kolibri placu, je pa bila del Gäste-Teama. Uvedla me je v čiščenje sob in me naučila prve pomembne besede za pucanje sob – der Staubsauger. LOL. To je sesalec. Vsekakor je zelo prijazna in zelo socialna oseba. Zna pohvalit človeka in zelo dobro me razume, če kdaj po šihtu razmišljam samo o tem, da jaz, po tem letu, ne bom nikoli nikoli nikoli več pucala sob ali kopalnic. He, he. Zilan že ve. Njena dobra volja je nalezljiva, kar je zame vsekakor zelo dobro. Zilan je zdaj s svojim prostovoljstvom zaključila in jeseni bo šla v šolo za medicinske sestre v Berlinu.

Ja, to smo mi in to so naše zgodbe.

Fantje in punce, hvala vam za družbo ter srečno pot vsem.

 

Delite z drugimi

Evita Mici

»Na svetu si, da gledaš SONCE.

Na svetu si, da greš za SONCEM.

Na svetu si, da sam SI SONCE

in da s sveta odganjaš – SENCE.«
(Tone Pavček)

Se trudim. Vadim, rastem, se učim in se spreminjam.