Nalagam

prosim počakajte ...

Strategije preživetja v mrazu

Ura je šest in štiriindvajset minut. Devetnajsti marec 2018. Sedim ob najinem gašperčku v bauwagnu. Stol in malo mizico sem prestavila čisto h gašperčku. Zunaj se prebuja jutro. Pravzaprav je že prebujeno. Svetlo je. Za pogledat je lepo. Za občutit malo manj … jaz sem zmrznjen tip človeka in … ja no … Čakam na tople čase. =)

Danes ponoči mi ni bilo preveč lepo. Očitno se mora moja lenoba res (skoraj) vsega naučiti iz lastnih napak! 6,6 °C je bilo ob pol šestih zjutraj. Termometer je na moji nočni omarici.

Fak of! Včeraj zvečer sem se vrnila iz uvodnega (on-arrival) seminarja za EVS/ESC prostovoljce. Cel teden smo spali v udobni topli hiši, dvoposteljne sobe s kopalnico itd. Bauwagen. Se sliši romantično, ampak včasih ni. Računala sem na toplejše dni. Druga polovica marca je, kajne? Zunaj je malo pod nič stopinj. Strategije preživetja v mrazu?

  1. Zakuri. Zares zakuri. Prve par dni v marcu je bilo zunaj še -10 °C, pa sva se zjutraj zbudili z 8 °C. Bili sva še neizkušeni. Po treh dneh se je zunaj močno ogrelo in sva se zbujali v hladnem, a znosnem okolju. Včeraj zvečer, ko sem prišla iz seminarja, je cimra že spala. (Slučajno je šla zelo zgodaj spat.) Mislim, da je bilo okoli 20 °C in na hitro sem zakurila in šla v glavno hišo, na toplo. Ko sem kako uro kasneje prišla nazaj, je bilo samo še malo žerjavice, dodala sem poleno in šla v posteljo. Mislila sem, da bodo ostale strategije preživetja v mrazu delovale dovolj dobro, da bom mirno spala do jutra.
  2. Pred spanjem sem se umila z vročo vodo. Zares vročo vodo. Po dolgi poti iz Stuttgarta sem imela (kot vedno) povsem mrzla stopala in edina stvar, ki mi zares pomaga, je vroča voda. Sebe sem torej segrela.
  3. V hiši sem si pripravila tudi termofor. Na srečo se dovolj dobro poznam, da je bil termofor prva stvar na mojem spisku stvari za s seboj. Že v domžalskem stanovanju sem včasih spala z njim. Prijetno me greje, kadar se ne počutim najbolje in mislim, da toplota poleg mraza odganja tudi tesnobo.
  4. Oblekla sem se. Pajkic, ki sem jih imela na sebi že cel dan, nisem slačila. Bile so še tople, pižama pa mrzla. Enako velja tudi za zgornjo tanko majico. Debelo frotirjasto pižamo sem oblekla povrhu. Volnene nogavice so itak stalnica. Stisnem termofor k sebi in grem spat.
  5. Imam dve »prešiti odeji«. Oziroma dva tanjša kovtra. Skupaj sta zelo topla. Jaz sem bila topla, termofor je bil topel, postelja se je segrela in utrujena sem hitro zaspala. Na žalost ne za dolgo.

Pol noči sem prebedela, ne vem zakaj. Ne morem reči, da me je ves čas zeblo, zeblo me je šele proti jutru. Le zakaj je včeraj zvečer ogenj ugasnil? Le zakaj je zares toplo samo pri pečki, mene pa v moji postelji zebe? Le zakaj nisem bolj zakurila? Le zakaj še ni pomlad? Ali naj vstanem in grem v hišo? Naj probam malo zaspati kar v fotelju v knjižnici? Ne da se mi kurit. Itak traja ful časa, da se cel prostor segreje. Termofor v postelji že dolgo ni bil več topel. Naj grem na stranišče ali mi bo uspelo zaspati? Joj, že dve uri sem budna. Bom zaspala? Naj vstanem? Naj kurim? Kdaj bo jutro? Bedna vprašanja, ko se ti zares ne ljubi vstati in ko upaš, da boš enostavno zaspal nazaj.

Noč je mimo. 6,6 °C je bilo ob pol šestih zjutraj. Ja, vem. Zakurit bi mogla. Zares zakurit. Zvečer. Tisto poleno, ki sem ga zvečer po prihodu iz hiše vrgla na žerjavico ni pogorelo …

Ura je sedem in pet minut. Čez pižamo, pajkice in majico imam oblečeno še podloženo trenirko in volnen pulover. Kapo imam še vedno na glavi (prej sem šla v hišo na wc in čaj). Ob gašperčku je dobrih 20 °C. Danes imam prost dan. Popoldne bom šla ziher nazaj spat. In zvečer … bom definitivno upoštevala prvo in najpomembnejšo točko. Zakuri. Zares zakuri.

Pripis

Zdaj je začetek aprila. Sredi dneva je zunaj že zelo toplo, jutra in večeri so še hladni. Če je idealno, imava zvečer v bauwagnu kakih 25 stopinj in se nato zjutraj zbudiva na prijetnih 15-18 stopinj.

Oktober je tukaj toplejši kot  marec, glede tega sem se že pozanimala. Še zanimivost – najvišja dosežena temperatura v bauwagnu je bila 30 stopinj (en meter stran od peči). Nekega prostega dne sem bila celo popoldne “doma” in sem kurila do večera in nato še zvečer … Nisem hotela, da bi ogenj ugasnil, pa sem pač dodajala drva …  Zjutraj je bilo kljub temu spet 15 stopinj. Zanimive razlike.

Delite z drugimi

Evita Mici

»Na svetu si, da gledaš SONCE.

Na svetu si, da greš za SONCEM.

Na svetu si, da sam SI SONCE

in da s sveta odganjaš – SENCE.«
(Tone Pavček)

Se trudim. Vadim, rastem, se učim in se spreminjam.