Nalagam

prosim počakajte ...

Recikliranje je premalo. Zmanjšaj.

Reduce, reuse, recycle cikel se začne z besedo reduce. Podnapisi? Ni dovolj, da plastično embalažo odvržeš v koš za plastiko. Svetu bolj koristiš, če te plastične embalaže sploh ne potrebuješ. Tako je ni  treba proizvesti in tekom proizvodnje porabljati vode in elektrike ter onesnaževati zraka z izpusti …

Prekomerno proizvajanje odpadkov je v veliki večini stvar lenobe in komforta. Rešitve za manj odpadkov so, ampak se je pač treba malo potruditi. Vsako naše dejanje šteje! Vsako moje dejanje šteje.

Koliko sem jaz lena? Kaj storim in česa ne?

9 primerov dobrih praks in nekaj možnosti za izboljšavo. Rešitve poznam. Odpadki so v veliki večini  primerov stvar lenobe in komforta.

1. Plastične vrečke. Skoraj vedno grem v trgovino s svojo vrečko iz blaga. Skoraj nikoli ne kupim nosilne vrečke v trgovini. Sem pa precej komfortna pri vrečkah za sadje in kruh. Zero waste-erji stalno promovirajo nošenje lastnih vrečk s seboj, tudi za sadje in kruh. Celo s posodico za   delikateso baje pridejo v trgovino. Ok, jaz se tega (še) ne grem. Moram pa priznati, da me kar zmotijo vse tiste plastične rokavice za kruh v Hoferju in Lidlu. Rokavico uporabljaš točno pet sekund. Koliko kruha prodajo na dan? Hm … Kje sem jaz? Letos se lahko probam navaditi na lastne vrečke za sadje. Napredek znotraj cone udobja je še vedno napredek.

2. Voda in sokovi. Skoraj nikoli ne kupim vode v plastenki. Imam svojo stekleno Flaško in vodo sproti točim iz pipe. Kadar kupim Donat ali Radensko, to kupim v povratni steklenici. Sokov ne pijem veliko, plastenko ali tetrapak soka kupim le redko. Imam pa doma malinovec in Cedevito.

3. Mleko in mlečni izdelki. Mleko skoraj vedno kupim na mlekomatu. Tja grem s steklenim kozarcem in vanj natočim pol litra. Nepredelano mleko je precej bolj okusno od trgovinskega, olajševalna okoliščina za mojo lenobo pa je tudi to, da mlekomat stoji skoraj pred mojim nosom. Če pogledam v domač koš za plastiko, je tam daleč največ embalaže mlečnih izdelkov (jogurti, kislo mleko, skuta, kisla smetana). Lončki, plastenke in tetrapaki … Kupujem tudi rastlinsko mleko, ki je seveda tudi v tetrapaku. Te embalaže je veliko. Trenutno sem preveč na kamot, da bi jogurt ali kislo mleko izdelovala sama, na naši tržnici pa lahko v lastno embalažo dobim le skuto in nekaj namazov. Izboljšave? Naprava za delanje jogurta doma? Kisanje mleka brez naprave? Je mogoče, ampak nič ne obljubim. Vseeno se lahko pohvalim, da vsaj zamaške pridno zbiram.

4. Konzerve. Tuna, skuša, koruza, grah, fižol, čičerika, ribja pašteta, prebranec, pelati (paradižnik) … Hitro kuhanje za eno osebo pogosto vsebuje konzerve. Stročnice je možno kupiti na rinfuzo, ribe je mogoče kupiti v ribarnici … Vem, ampak s tem je veliko dela. Teorija stročnic je taka: kupi stročnice (v lastno embalažo), namoči jih čez noč, dolgo jih kuhaj, nato pa spakiraj v več posodic in zamrzni. Nisem še taka gospodinja, da bi to počela … morda pa kdaj bom. Kako deluje naš AMC ekonom lonec? Bolj za zdravje in svežo hrano, kot zaradi odpadkov.

5. Prospekti. Že nekaj let imam na nabiralniku nalepko, ki prepoveduje »dostavljanje nenaslovljenih oglaševalskih, marketinških in drugih reklamnih sporočil«. Seveda zaradi tega zamudim kakšno akcijo in popust, ampak vsak teden novega kupa smeti res ne potrebujem.

6. Oblačila. Pogosto kupim oblačila iz druge roke, sploh trgovina pri Zmajskem mostu ima veliko izbire. Lepa oblačila res niso odpadek. Nekaj-krat sem bila tudi na izmenjavi oblačil, ki jo na Waldorfski šoli organizira Tekstilnica. Ko se bom enkrat končno odločila za generalno čiščenje svojih omar bom svoja stara oblačila odnesla v zabojnik Humana ali pa v socialno podjetje Verjamem vate  (Domžale). Tam oblačila operejo in prodajo cela, ali pa predelajo v kaj drugega. V obeh primerih gre za ponovno uporabo.

7. Čistila in praški. Obstajajo trgovine, kjer si čistila, mila in praške lahko natočiš v lastno embalažo. Prejšnji teden sem prvič šla v KIMI Trzin. Ker imam večino čistil še na zalogi, sem kupila le detergent za pranje in milo za roke. Njihova trgovina mi je všeč.

8. Mobilni telefon. Moj Samsung GT-B2710 je zdržal neznano število let. Enostavno ne vem, kdaj sem ga kupila. Vsekakor sem ga imela več kot pet let. Najprej sem rekla, da ga ne zamenjam, dokler ne crkne. In ni crknil. Potem sem si dovolila, da ga zamenjam ko diplomiram, če ne bo crknil do takrat. Ni crknil. Torej sem morala diplomirati. =) Svoj prvi pametni telefon sem si kupila decembra leta 2017. Upam, da bo zdržal čim dlje, vsekakor pa ga ne bom zamenjala zaradi mode. Dokler bo delal, bo delal. Nočem biti nespametni potrošnik.

9. Menstrualna skodelica. Menstrualna skodelica nadomešča tampone in vložke in je ob upoštevanju navodil glede čiščenja in shranjevanja primerna za večletno uporabo. Uporaba skodelice se mi zdi pomembna predvsem zato, ker vložki in tamponi spadajo med mešane komunalne odpadke.

Za skodelico sem prvič izvedela, ko je kolegica zbirala donacije za nakup takih skodelic za dekleta v Indiji. Revnejše družine si tam namreč vložkov in tamponov ne morejo privoščiti in  higiena deklet v času menstruacije je res slaba. Poleg tega je tam tudi odlaganje (nerazgradljivih) odpadkov katastrofalno … Sebi sem skodelico kupila lansko leto. Nisem se še povsem navadila nanjo in jo uporabljam manj, kot bi jo lahko. To lahko spremenim.

Lahko bi rekli, da nisem odkrila nobene tople vode. Res je. Sem pa pogledala, kaj je v mojih koših za odpadke in razmislila o tem. Začne se pri zmanjševanju. Embalaže je preveč. Recikliranje je premalo.

Delite z drugimi

Evita Mici

»Na svetu si, da gledaš SONCE.

Na svetu si, da greš za SONCEM.

Na svetu si, da sam SI SONCE

in da s sveta odganjaš – SENCE.«
(Tone Pavček)

Se trudim. Vadim, rastem, se učim in se spreminjam.