Nalagam

prosim počakajte ...

Kaj je EVS/ESC in kako to zgleda?

Lep pozdrav iz Sieben Linden, kjer živim in »prostovoljim« že skoraj mesec dni.

Med 12. in 18. marcem sem bila v Stuttgartu, na on-arrival seminarju za dolgoročne EVS prostovoljce. Kako je bilo, si lahko preberete v drugem članku, tukaj bom navedla le nekaj formalnih stvari – za tiste, ki ne veste točno, kaj EVS/ESC je in kako zelo zelo urejen (varen in finančno podprt) program je to.

Najprej bom prevedla kratice – da bo jasno, o čem je govora in da boste vedeli, kaj poguglat. Slovenska nacionalna agencija Movit vam ponuja vse informacije, na voljo pa so tudi marsikje drugje. Program EVS se bo sicer zdaj po mnogih uspešnih letih zaključil, nekaj zelo podobnega bo obstajalo znotraj programa ESC.

EPS = evropska prostovoljna služba (slovensko, kolikor vem, vsi uporabljamo kratico EVS)

EVS = European Volunteering Service

ESC = European Solidarity Corps (novo poimenovanje – Juncker želi imeti to ime)

EFD = Europäischen Freiwilligendienst (nemško poimenovanje za EVS – pomembno zato, ker sem jaz v Nemčiji)

ESK = Europäisches Solidaritätskorps (nemško poimenovanje za ESC)

 

OSNOVNE PRAVICE IN DOLŽNOSTI EVS PROSTOVLJCA – formalnosti iz seminarja

Delo obsega od 25 do 38 ur na teden, odvisno od pogodbe in organizacije. V moji pogodbi je 37,5 ur na teden; 7,5 ur na delovni dan. Nekateri imajo v pogodbi 5 ur na dan, torej 25 ur na teden. Trenutno delam manj ur kot je v moji pogodbi. Ni še sezona in jaz se še uvajam. Prihodnje mesece bo drugače.

Prosti dnevi. Dva dni na teden imaš prosto. Odvisno od dela je lahko to med vikendom ali pa med tednom. Več kot pet dni na teden lahko delaš le ob izrednih dogodkih, kot je npr. pomoč na mladinskem taboru ali izmenjavi. Temu seveda sledi koriščenje pridelanih prostih dni.

Dopust. Vsak mesec dobiš dva dni dopusta. V osmih mesecih torej jaz dobim 16 dni, ki jih lahko porabim za lenarjenje v vasi, potovanje po Nemčiji ali pa obisk domačih.

Bolniška obstaja in ti pripada. Od organizacije je odvisno, kdaj moraš prinesti zdravniško potrdilo. Če si bolan ne smeš delati in ne smeš uporabljati dopusta. Imaš bolniško.

Zavarovanje je urejeno. Poleg modre kartice evropskega zavarovanja ti pripada še CIGNA zavarovanje. Če pride do nesreče ali če zboliš nimaš stroškov.

Finance. Kot EVS prostovoljcu ti pripada nastanitev (ali denar za nastanitev), hrana (ali denar za hrano), povrnjeni potni stroški (od doma do mesta v tujini in potem še od stanovanja do dela – npr. mesečna vozovnica) in še žepnina. Višina finančne podpore je odvisna od države, v kateri si prostovoljec, saj imajo različne države različno visoke življenjske stroške.

Jaz imam hrano zagotovljeno v skupni kuhinji in se mi ni treba ukvarjati s kuhanjem. (Prostovoljka s seminarja je npr. povedala, da imajo pri njih prostovoljci sicer dobre sobe … kuhinja je pa zelo slabo opremljena in močno premajhna. Jedilne mize enostavno nimajo in zato vsi jejo kar v sobah.)

Moja nastanitev je preprost bauwagen, imamo pa krasne skupne prostore in tudi pralni stroj (zelo pomembna naprava!) je pri nas vključen v bivanje. Potnih stroškov nimam, od mene do glavne hiše je 118 malih korakov, do vrta pa 5 minut hoje. Na seminarju je par prostovoljcev reklo, da jim organizacija ne plača mesečne vozovnice za prevoz na delo, kar bodo seveda morali urediti.

Za sladico nam pripada pa še žepnina. V Nemčiji prostovoljcu v letu 2018 pripada 120 eur žepnine na mesec. S tem si lahko privoščiš kavo v mestu, sladico, izlet, nakupovanje … Finančno gledano – bolje res ne bi moglo biti.

Pripada ti še osnovni tečaj jezika, če si povsem brez predznanja. Če nekaj znanja že imaš, ti tečaj ne pripada avtomatično, lahko pa vedno uporabljaš OLS – Online Linguistic Support.

Dobila sem tudi kartico popustov za mlade EYCA (European Youth Card). Morda jo bom lahko uporabila med dopustom, če bom šla kam potovat. Tukaj, v vasi, je res ne potrebujem.

Ljudje. Pomembna podpora za prestrašene osebe (Kdo neki bi to lahko bil?). Če gre karkoli narobe, so ti na voljo ljudje, ki znajo pomagati. Vsak prostovoljec ima mentorja v pošiljajoči organizaciji, mentorja v sprejemajoči organizaciji, tutorja v sprejemajoči organizaciji (tutor ni povezan z delom, namenjen je življenjskim stvarem). V primeru težav ali vprašanj se lahko vedno obrneš tudi na domačo nacionalno agencijo ali pa na predavatelje z on-arrival seminarja.

Poskrbljeno je za vse. Program je zelo zelo urejen. Zdaj se bo EVS res spremeni v ESC, spremembe bodo, ampak gotovo ne velike. Torej! Pojdi na EVS/ESC! Izkoristi. Poberi s pladnja, kar je na pladnju. Pojdi nekam, razširi si obzorja … Priznam, čakala in odlašala sem dolgo … zbirala sem pogum za študij ali prakso v tujini in ga takrat nisem zbrala … Tale EVS pa vsekakor je (bo) velika in dobra življenjska izkušnja.

Aha, še nekaj. Najpomembnejša stvar! Ključna stvar za zadovoljstvo v tujini. Projekt ti mora biti všeč. Jaz sem dobila ekovas. Diploma 2013. Naključje ali usoda? Moja prihodnost?

Delite z drugimi

Evita Mici

»Na svetu si, da gledaš SONCE.

Na svetu si, da greš za SONCEM.

Na svetu si, da sam SI SONCE

in da s sveta odganjaš – SENCE.«
(Tone Pavček)

Se trudim. Vadim, rastem, se učim in se spreminjam.